Latince :Phalaenopsis sp.
Familya : Orchidaceae
Anavatanı : Güneydoğu Asya, Himalayalar, Avustralya'nın kuzeyi
Mekan : İç Mekan
Grup : Mevsimlik Çiçekler
Tanımı: Gövde tabanında yeşil, sapsız, basit, kenarları tam, çok kalın ve etli n yapraklar vardır. Yıl içinde birden fazla açan, uzun sapların üzerinde, salkım şeklinde, uzun ömürlü, çok değişik renklerde gösterişli çiçekleri vardır.
Işık İsteği: Doğada ağaçlara tutunarak orman altlarında gölgede yaşar. Dolayısıyla doğrudan gelen güneş ışınlarını sevmez. Çoğunlukla doğu cepheli pencere önleri en uygun yerlerdir.
Sıcaklık İsteği: Sıcaklık istekleri ortalama 22 °C’ dır.
Toprak İsteği: Osmunda yosunu, ağaç eğreltileri, ağaç kabukları gibi materyaller saksı harcı olarak kullanılmaktadır.
Sulama: Bitki düzenli olarak nemli tutulmalıdır, kış aylarında ise verilen su miktarı azaltılmalıdır. Sulama yapılırken dikkat edilmesi gerek önemli bir husus saksı tabağında su kalmamasıdır. Eğer su kalır ise bitkinin çiçeklenme süresi azalmaktadır.
Gübreleme: İyi bir büyüme ve gelişme için iki haftada bir orkideler için hazırlanan sıvı gübreler ile gübrelemesinde yarar vardır.
Saksı Değişimi: Kökleri klorofilli olduğundan yeşil renklidir. Bu nedenle köklerin aydınlıkta olması gerektiği için şeffaf plastik saksılar kullanılmalıdır. Yeşil kökler kuvvetli ışık alırsa orkideler kısa sürede tekrar çiçek açar. İki yılda bir saksı değişimi yapılabilir.
Budama: Yeniden çiçeklendirme için çiçeklenme döneminin sonunda çiçek sapı yeşil iken; çiçek sapı 3-4 boğum üzerinden kesilmelidir.
Üretimi: Tohum, yumru, çelik ve ayırma yöntemlerinin yanı sıra doku kültür yöntemi ile de üretilir.
Hastalık ve Zararlılar: Yaprağı yanıklığı, siyah çürüklük, yaprak lekeleri ve virüsler hastalıkları ile kabuklu bit, koşnil, unlu bit; kırmızı örümcek, sümüklü böcek ve salyangozlar ise zararlıları görülür.